Meandry kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

najlepsza polska kuchnia Kraków

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym rozmaite tradycje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, jakie szablonowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najważniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma de facto wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest wyśmienita i sycąca.